Παιδαγωγικές Ομάδες του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελευσίνας

   Η παιδαγωγική ομάδα 2024-2025

                                                               Σύντομη Ιστορία της πόλης της Ελευσίνας 

Μία από τις πέντες ιερές πόλεις της αρχαιότητας ήταν η Ελευσίνα, η ιστορία και η παράδοση της οποίας είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τη θεά της γεωργίας και της βλάστησης, τη Δήμητρα. Κύρια έκφανση της λατρείας της  αποτελούσαν τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, το περιεχόμενο των οποίων ελάχιστα γνωρίζουμε σήμερα, διότι οι πιστοί έδιναν όρκο να μην αποκαλύψουν όσα θα έβλεπαν και θα άκουγαν κατά τη διάρκεια των τελετών. Τα Ελευσίνια Μυστήρια γιορτάζονταν μέχρι την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄, ο οποίος με διάταγμα (392 μ. Χ.) απαγόρευσε την τέλεσή τους. Η χαριστική βολή δόθηκε στο ιερό από τον Αλάριχο και τους Βησιγότθους του, οι οποίοι εισέβαλαν το 395 μ.Χ. στον χώρο, τον λεηλάτησαν και αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους σωρό ερειπίων.Κατά τον Μεσαίωνα η Ελευσίνα παράκμασε, συρρικνώθηκε και δεν ήταν πλέον παρά ένα μικρό αγροτικό χωριό, το οποίο μαστιζόταν από συνεχείς πειρατικές επιδρομές με συνέπεια τη σταδιακή ερήμωσή της. Μόνιμη κατοίκηση της περιοχής εμφανίστηκε ξανά κατά την προεπαναστατική περίοδο, στις αρχές του 18ου αιώνα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα αρχίζει η εκβιομηχάνιση της Ελευσίνας. Τα πρώτα εργοστάσια («Παλιό Ελαιουργείο», «Βότρυς», «Κρόνος») επεξεργάζονταν γεωργικά προϊόντα (ελιές, σταφίδα) και παρήγαν λάδι, σαπούνι, κρασί, οινόπνευμα. Ιδρύθηκαν ακολούθως βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τσιμέντου («Τιτάν») και χρωμάτων («Ίρις»). Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο άρχισε η ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας με την εγκατάσταση εργοστασίου χαλυβουργίας, ναυπηγείων και διυλιστηρίων, γεγονός που επιβάρυνε το περιβάλλον. Σήμερα η Ελευσίνα έχει σε κάποιο βαθμό αξιοποιήσει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που προέκυψαν την περίοδο της αποβιομηχάνισης της πόλης, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. Το «Παλαιό Ελαιουργείο» έχει μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων και πολιτισμού και αξιοποιείται κατά τη διάρκεια του τοπικού φεστιβάλ των «Αισχυλείων» που διεξάγονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης έχουν γίνει επίσης στο άλλοτε εργοστάσιο «Ίρις», στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση ενός πιο ποιοτικού και βιώσιμου μέλλοντος για την Ελευσίνα.

                           

 

                                                                            

 

Μέλη προηγούμενων Παιδαγωγικών Ομάδων